dijous, 9 de juny del 2011

MERTRA

El projecte “Mertra” té com a objectiu aconseguir l'estalvi d'aigua premiant de manera efectiva a qui es mostra prudent en el seu consum. I això mitjançant la utilització d'un procediment senzill i jurídicament segur. A “Mertra” es crea un nou model de mercat on la tecnologia i el medi ambient apareixen com a banderes ciutadanes.


La tesi és senzilla. Imaginem que voluntàriament una sèrie d'usuaris d'aigua del municipi de Lloret de Mar pacten amb la companyia subministradora d'aigua un contracte ecològic, que bàsicament consisteix a pagar una quantitat fixa de diners al mes pel dret a consumir una quantitat, també determinada, de litres al mes. Posem que el contracte consisteix a pagar 100 € pel consum de 100 litres.

Doncs bé, resulta que un determinat usuari “A “ ha consumit 120 litres en un mes. En aquest cas “A” haurà de pagar a la companyia, segons contracte, l'excés per exemple a raó de 2 € per cada litre excedent.

En canvi l'usuari “B” en aquest mes solament ha consumit 80 litres. En aquest supòsit el contracte diu que és Teidagua qui ha de pagar l'estalvi a raó d’1 € per cada litre no consumit.

Si “A” paga a Teidagua 2 € per litre excedent i Teidagua paga a “B” 1 € per cada litre estalviat, sembla lògica la possibilitat que “A” pugui comprar a “B” aquest litre al preu d'1.5€, ja que d'aquesta manera “A” pagarà 0.5 € menys i “B” guanyarà 0.5€ més.

D'aquesta manera es crea un mercat on qualsevol d'ells, a través d'una pàgina web, pot consultar els seus consums mensuals, al mateix temps que està veient sobre una ortofoto les finques registrals amb punts vermells (necessiten comprar-ne) i verds (tenen aigua per vendre).

A través d'aquesta pàgina es pot fixar el preu de venda (dins d'uns límits establerts de manera natural pel mateix mercat) i es pot efectuar l'operació de compra utilitzant el DNI electrònic.

Una part important d'aquest projecte d'investigació consisteix en el paper essencial que el Registre de la Propietat juga a l'hora de donar seguretat jurídica a tot aquest entramat de relacions transaccionals i que en aquestes breus línies seria impossible d'explicar.












1 comentari:

  1. Sería muy interesante poner en práctica este modelo en un conjunto de consumidores muy acotado que permitiera ver la funcionalidad y efectividad del proyecto. Parece muy interesante la idea, ya que da una mayor seguridad a la hora de trasmitir el agua, tanto de la empresa suministradora como entre consumidores y además se preocuparán con ansí que en las redes públicas no se pierda ni un litro de agua. Muy interesante. Felicidades.

    ResponElimina