dilluns, 27 de juny del 2011

CÈDULA AMBIENTAL

Des fa anys els registradors representem les finques registrals sobre ortofotografies i cartografies proporcionades per la Generalitat de Catalunya. Gairebé un milió d’aquestes finques ja han estat validades i en l'actualitat els ritmes de recuperació són espectaculars. Ens agradaria que d’aquí a poc temps totes hi apareguessin juntament amb la resta d'informació territorial en la infraestructura de dades espacials de Catalunya. Sobre el domini registral es podrien visualitzar muntanyes públiques, vies pecuàries, aiguamolls, línies de costa i així fins a gairebé dues-centes capes d'informació territorial diferents.

No obstant això aquesta visualització no produeix cap tipus de conseqüència jurídica avui dia. Els registradors pensem que si som capaços de dir a qui pertany una finca registral i quines càrregues hi pesen, hauríem de ser capaços de certificar amb una eficàcia jurídica específica allò que altres administracions diuen que passa sobre aquesta mateixa part del territori, efectuant aquesta funció a través d'un model formal de contingut estandarditzat i efectes jurídics normativament reconeguts.

Caldria dissenyar un model d'informació territorial (urbanística, mediambiental, tributària) global per subministrar als ciutadans. Una “cèdula ambiental” que discrimini la informació territorial considerada d'interès per als titulars registrals de la que no tingui aquesta consideració, establint les conseqüències jurídiques que ha de produir aquesta informació i determinant les funcions que aquest document pugui exercir, tant per a les administracions com per als ciutadans, en les diverses actuacions d'ordenació i conservació del territori.

2 comentaris:

  1. Me atrevo a hacer un comentario acerca de lo que se propone hacer Cataluña respecto a la información registral de una finca adjuntando información ambiental con la finalidad de proteger la ecología y las consideraciones ambientales para tal fin, que sería a partir de tener registrados predios comprendidos en áreas de protección ambiental, ecológica, paisajista, complementando así la información urbanística ambiental que corresponda, en coordinación con las instituciones respectivas, como aqui en Perú es el Ministerio del Ambiente y en Arequipa ademas la Autoridad Autónoma del Medio Ambiente. teniendo una información ordenada la que brindan los estudios sobre Zonificación Económica y Ecológica que han ejecutado algunos Gobiernos Regionales, en otros casos ONGs en algunos departamentos.

    ResponElimina
  2. Qualsevol construcció conceptual que ha de plasmar-se en quelcom material, hauria de tenir en compte el context tecnològic. Actualment aquest és completament diferent del que hi havia fa uns pocs anys (10?), per la qual cosa alguns plantejaments haurien de deixar-se influir per les possibilitats i, també, els moviments socio culturals de l'epoca actual. Avui constatem com el moviment "OpenData" obre les portes de les adminsitracions per a que els ciutadans tinguin accés a la informació que abans era inaccessible; cóm les Infrastructures de Dades Espacials s'estenen i permeten connectar l'usuari amb mil·lers de capes cartogràfiques o temàtiques, etc, La majoria dels governs volen (o bé ho hauran de voler) un més gran transparència, el que vol dir facilitar la informació, entre ella la territorial, de què disposen. La asimetria tendirà a desaparèixer. Les formules de garantia jurídica es podran apoiar en elements informatius més accessibles, i per tant podran centrar-se més en la seva especificitat jurídica.

    ResponElimina